Ca urmare a interesului manifestat de oamenii tehnici de la departamentele IT, GIS, SCADA și Modelare Hidraulică din cadrul întâlnirilor specializate a Asociației Române a Apei s-a conturat nevoia unor instruiri profesioniste pe teme specifice domeniului apă/canal.

Prin urmare, compania ​QTIBIA Engineering​ , în parteneriat cu ​ Asociația Utilizatorilor de QGIS, ​a avut plăcerea să susțină cea de-a doua instruire specializată în acest domeniu: “​Instruire în baze de date, standardizare date apă/canal, migrare și export date pentru apă/canal pt GIS/ IT/ Modelare Hidraulică/ SCADA”​.

Această instruire a fost certificată internațional​ și reprezintă o bază tehnică solidă pentru lucrul asistat de computer în cadrul companiilor de apă.

Specializarea se adresează în primul rând cadrelor cu pregătire tehnică care lucrează în departamente de tip ​GIS, Tehnic/ Proiectare, SCADA, Modelare Hidraulică, IT precum și celor care doresc să-și dezvolte abilități de a lucra într-un sistem integrat: Dispecerat, Detecții Pierderi, Call Center, Comercial etc.

Abilități căpătate​ :

  • lucrul cu baze de date (SQL, PostGIS, TimeSeries).
  • structurarea și să analizarea datelor GIS/ IT/ SCADA/ Modelare Hidraulică.
  • importarea și exportarea datelor în formatul cerut de ANCPI.
  • înțelegerea fluxurilor de lucru posibile și necesare pentru o funcționare optimă a serviciilor tehnice.

Instruirea a fost efectuată folosind software Open Source datorită avantajelor majore pe care acesta le aduce.

Toți participanții au putut să urmărească întocmai instrucțiunile și să testeze cele învățate într-un mediu de laborator, o mașină virtuală ce include Linux, PostgreSQL/ Postgis, QGIS, QGIS Server, QGIS Web Client, Grafana și alte câteva softuri ce funcționează foarte bine împreună.

Mediul de laborator a fost dat spre folosință indefinit participanților. Prin urmare aceștia au posibilitatea să refacă pașii oricând, la birou, acasă ș.a.m.d. fără niciun cost ulterior.

Datorită expertizei și recunoașterii internaționale, QTIBIA Engineering se bucură să fie printre puținele companii din lume care au dreptul să ofere certificate de QGIS Oficial​e verificabile online pe bază de număr unic.

Certificatul QGIS atestă nivelul de expertiză în domeniul GIS, conferind o garanție în plus a faptului că dețineți experiența și cunoștințele necesare pentru a va achita de sarcinile cu care vă confruntați la locul dumnevoastră de muncă.

Chiar dacă aveți un certificat în utilizarea unui alte aplicații GIS, o acreditare suplimentară, venită din partea unui organism terț neutru, vă evidențiază abilitatea de a găsi soluții complexe chiar și în contexte mai puțin familiare.

Fluxurile de lucru predate au fost specifice domeniului apă/canal și au următoarele caracteristici importante:

  • pot fi reproduse în mare cu alte platforme specifice, dar proprietare
    (ArcGIS/ Geomedia/ AutoCAD, DB Oracle/ SQL Server etc.).
  • pot complementa fluxurile de lucru existente.

Accentul este pus pe felul în care structurăm datele (codurile de materiale, valorile din dicționare etc.) și pe standardizarea fluxurilor de lucru. Scopul acestei standardizări este înlesnirea colaborării dintre companiile de apă și stoparea fenomenului de fragmentare.

De asemenea s-au prezentat cele mai bune practici pentru integrarea dintre sistemele GIS, SCADA și ERP și generarea automată și semi-automată de rapoarte inteligente necesare în producție sau managementului superior.

Pentru partea de baze de date, telemetrie/ SCADA și integrare cu ERP s-au folosit baza de date deschisă PostgreSQL și softul de vizualizare și alertare (email, transmitere SMS) Grafana.


S-au prezentat și diverse moduri de a rezolva obligativitatea companiilor de apă de a exporta date pentru directiva ​INSPIRE​.

Participanții au fost foarte mulțumiți de calitatea materialului predat manifestându-și totodată dorința de a participa la următoarele instruiri mai avansate.

Următoatea instruire va avea loc între 18 și 22 Mai 2020.

Suntem foarte bucuroși că am putut încă o dată susține o instruire de calitate bazată pe Open-Source, sprijinind astfel indirect comunitatea, dar și direct, din fiecare certificat generat o sumă de 20 de Euro ducându-se la proiectul QGIS.

Dorim să mulțumim îndeosebi participanților care ne-au dat o șansă de a dovedi calitatea și puterea softurilor testate.

Totodată doresc să mulțumesc îndeosebi următorilor oameni:

ing. Sorin Călinică - pentru sprijinul tehnic acordat în cadrul instruirii.

ing. Gabriel Chițoiu - pentru ajutorul acordat în susținerea instruirii.

dr. ing. Marinică Nicolae - pentru participarea (cu un deosebit efort), susținerea și înțelegerea ecosistemelor Open-Source.

inf. Lucian Mandoc - pentru participarea, dorința de îmbunătățire și perfecționare.